maandag 26 oktober 2009

EERLIJKVOEDSEL


Ben toch zeker geen dief van mijn eigen portemonnee,is iets wat ik vaak hoor!!
Begrijpen mensen nu echt niet dat als jij bv aardbeien voor 1 euro koopt,dat dat nooit eerlijke handel kan wezen.
Ik kan div aardbei boeren,1 plant geeft 5oo gr aarbeien per jaar.
De boer hebben maar ong 4 maanden opbrengst per jaar.
Aardbeiplant moet water voeding en warmte,
Moet handmatig geplukt worden,in een bakje gedaan worden.
Moet vervoerd worden naar het verkooppunt.
Het verkooppunt moet er ook aan verdienen(personeelskosten,winkelhuur verzekeringen energiekosten)
Nu als je hier over nadenkt begrijp je zelf toch wel dat dat nooit 1 euro kan kosten!!!
Of ben ik nu de gek!!!

Koop eerlijk voedsel
hoort bij de idealen

Honger de wereld uit.

Eerlijke handel

Koop eerlijk voedsel Veel voedsel uit het buitenland is relatief goedkoop verkrijgbaar omdat de eigenlijke producent een slechte prijs krijgt. Tegenwoordig is steeds meer informatie beschikbaar over de herkomst van producten. Kies bewust en kies voor 'eerlijk' voedsel.

Vraag je je wel eens af wie jouw bananen plukt, je koffiebonen dopt en aan wie je die lekkere chocoladereep te danken hebt? De schappen in de supermarkt liggen vol met producten uit ontwikkelingslanden. Bij veel van deze producten is het niet duidelijk onder welke omstandigheden ze gemaakt worden. Zolang ze maar goedkoop zijn, lijkt het mensen niet uit te maken.


Ontwikkelingsorganisatie CAFOD rekende uit hoe oneerlijk de handel eigenlijk is. De wereldhandel onttrekt dagelijks bijna 2 miljard aan ontwikkelingslanden. Dat is veertien keer het bedrag dat ze ontvangen aan ontwikkelingshulp. Als boeren een eerlijk prijs voor hun harde werken krijgen, kunnen zij hun gezin voeden, hun bedrijf vergroten en voor werkgelegenheid zorgen. Als arme landen zich zonder handelsbelemmeringen economisch beter kunnen ontwikkelen, hebben ze minder hulp nodig. Koop daarom eerlijk voedsel. Er zijn verschillende vormen van 'fair trade' producten en diverse keurmerken. Steeds meer producenten hebben oog voor de omstandigheden waaronder voedsel wordt geproduceerd. Steeds meer maatschappelijke organisaties houden een oogje in het zeil. Bij fairfood kun je onder meer zien welke etenswaren fair zijn.

1 opmerking:

  1. yummie Fair trade chocolade en sapjes zijn echt zo lekker, ik kreeg ooit een FT kerstpaket van mijn werkgever ;)

    ik moet wel bekennen dat ik bijv. alleen bosbesjes op de markt koop als ze een euro of een vijftig zijn... ik kan het gewoon niet betalen zo;n klein bakje bij de AP voor 4 euro oid Grrrrrr!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen